LA DOUCE FRANCE

brocantebord   Fransman met stokbrood   blauwe druiven  

La douce France…….Glooiende heuvels, zonnig zomerweer, lome koeien in de Franse wei, de idyllische chambres d’hôtes met verweerde luiken, dauwfris gras, zonnebloemvelden, de geur van lavendel, knapperig stokbrood, het kerktorentje in de verte. Brocante kramen op het dorpsplein, een set oude pétanque ballen in een stoffige doos, de roestige jardinière voor een prix d ‘ami en een spontane omhelzing van de marktman als de koop beklonken is. Meer lezen over Franse brocante en bijzondere logeeradressen?
Met de Trips & Tips pagina blijf je op de  hoogte.

 

 brocante-islesurlasorgue1   isle sur la sorgue   isle sur la sorgue brocante
l’ISLE SUR LA SORGUE

 

l’Isle sur la Sorgue (gelegen tussen Avignon en de Luberon) is een charmant stadje en staat bekend als het antiek en brocante walhalla van Zuid Frankrijk. De stad telt meer dan 250 antiek en brocante winkels en twee keer per jaar wordt er een internationale antiekmarkt gehouden. De prijzen zijn er zéér gepeperd dus neem een goed gevulde beurs mee. Iedere zondag is er een grote antiek- en brocantemarkt ( eveneens prijzig) en een sfeervolle Provençaalse markt met streekproducten (groente, fruit, kruiden, kazen). De kramen staan langs de rivier en in de zijstraten. Uiteraard is het hier in de zomerperiode hutje mutje, in het voor-en naseizoen is het een stuk rustiger. Breng na een ochtend struinen een bezoek aan het schilderachtige Café de France waar je op het dorpsplein onder de imposante en schaduwrijke platanen kunt genieten van een heerlijke espresso of Pastis. Lunchen kan op een van de vele terrassen langs de rivier de Sorgue, bij restaurant Les Terrasses du Bassin staan de tafels midden op een romantisch bruggetje, het glasheldere water kabbelt onder je voeten door , magnifique!
 
TIP 
De antiek en brocantewinkels zijn geopend op vrijdag, zaterdag en zondag. In het hoogseizoen ook op andere dagen. Een plattegrond met adressen en openingstijden is verkrijgbaar bij het Office de Tourisme ( Place de la Liberté).
 

  

MONTREUIL
Hemelvaart, Pinksteren en Le Quatorze Juillet zijn uitstekende momenten om een bezoek te brengen aan de Franse rommelmarkten. Er is volop keus, de kramen zijn goed gevuld en het publiek verkeert in opperbeste stemming. Een leuke tip is de  antiekmarkt in het plaatsje Montreuil ( Pas de Calais) op ongeveer 400 kilometer rijden van Utrecht. Montreuil sur Mer is een oud vestingstadje met schilderachtige huizen en pleinen. Ieder jaar op 14 juli wordt hier een sfeervolle antiekmarkt gehouden. Het is flink hobbelen over de geplaveide en heuvelachtige straten maar de ligging en het weidse uitzicht vanaf de imposante stadswallen maken een bezoek zeer de moeite waard. De markt begint om zes uur ’s ochtends en duurt tot zes uur ’s avonds. Parkeren kan buiten de stadsmuren.
TIP
 Combineer de antiekmarkt met een paar dagen zon, zee en strand. De Côte d’Opale met zijn fraaie stranden en krijtrotsen ligt op nog geen 20 minuten rijden.

 

            img_0063_00   694995-Puces-De-St-Ouen-Paris-flea-market - kopie   oud boekje Napoleon
        TOP 5 FRANSE BROCANTE MARKTEN

Brocante is een hype en de woonbladen en brocante specials staan vol met tips en reizen. Maar waar moet je nu precies zijn als je op brocante jacht gaat en wat zijn de beste adressen? Kun je zomaar met een bestelbusje richting Frankrijk scheuren en voor een appel en een ei weer huiswaarts keren met de prachtigste spullen? Nee, want een goede brocante jacht vergt een gedegen voorbereiding. Plaats, markt, timing en de juiste weersomstandigheden zijn cruciaal voor een geslaagde tocht. Wie lukraak gaat zoeken en de borden “vide grenier” in de Franse berm volg belandt in negen van de tien gevallen op de plaatselijke rommelmarkt vol met afgedankte troep. Gelukstreffers zijn natuurlijk altijd mogelijk op een vide grenier maar neem wel een flinke portie geduld en een goede speurneus mee. Op de grote en bekende markten ( Lille, Barjac/Zuid Frankrijk) is het aanbod vele malen beter maar liggen de prijzen ook een stuk hoger.

TIP 
Op Brocabrac.fr  vind je een handig en uitgebreid overzicht van alle Franse markten. Marché au puces, marché d’antiquités, vide greniers, er is volop keus. Geen zin in ellenlange zoektochten en teleurstellingen?
Kies dan voor een markt uit onderstaande top 5, succes redelijk verzekerd!
1. Annecy (Vieux Quartier , elke laatste zaterdag van de maand).
2. Belfort  (Vieux Quartier, elke eerste zondag van de maand).
3. Nice (Cours Saleya, elke maandag)
4. Avignon (Villeneuve lès Avignon, elke zaterdag)
5. Lyon (Villeurbanne, elke zondag)

 
   bistro   IMG_8367   buikflessen aqua

TIPS VOOR DE BROCANTEMARKT

Parkeren. Wie dicht bij de markt wil staan moet vroeg uit de veren. Op grote bekende markten is het lastig om een parkeerplek te bemachtigen, goed zoeken en een beetje geluk is het devies. Tijdstip. Vroege vogels struinen al om vier uur ’s ochtends met een zaklamp over de markt, maar wie tussen 9.00 en 11.00 arriveert is ook nog op tijd. Je geluk beproeven aan het eind van de dag is ook een optie, verkopers hebben vaak geen zin om alles weer in te laden en willen graag van hun spullen af. Geld. Neem voldoende cash geld mee, niet ieder dorp beschikt over een pinautomaat. Eten en drinken. Een café noir en een croissantje bestellen in de vroege ochtend is geen probleem maar rond lunchtijd is het dringen geblazen bij de eettentjes. Neem eventueel zelf wat proviand mee. Weergoden. Ook in Frankrijk kan het flink plenzen, regenkleding is (zeker in Noord Frankrijk) een must. Laat je paraplu in de auto liggen want die is niet handig als je ook nog de buit moet meeslepen. Kleding. Een brocantemarkt is geen modeshow dus pumps en parels blijven thuis. Ga degelijk/casual gekleed want je wordt vies en stoffig op de markt. Trek goede schoenen aan waar je minimaal een halve dag op kunt lopen. Franse taal. Spreek je geen of matig Frans? Met een smartphone, kladpapiertje of gebarentaal kom je een heel eind.Onderhandelen. ’s Ochtends vroeg als de spullen worden uitgestald heeft de verkoper niet altijd zin om uitgebreid te onderhandelen. Na de lunch en een paar wijntjes is menig Fransman iets meer in the mood. De buit. Vervoer je spullen in een rugzak, trolley, bolderkar, buggy of steekwagen. Touw, snelbinders en oude kranten ( voor de breekbare spullen) zijn een must.
Bonne humeur. Een goed humeur is het halve werk!

     IMG_7944   brocante ornament   a262bc87a541a78d312b76c9f5b384b7

LOIRE

Sprookjesachtige kastelen, uitgestrekte bossen en historische steden. De Loire is een perfecte streek om op zoek te gaan naar brocante. In Orleans en Tours worden iedere zaterdag vlooienmarkten gehouden, en in Montsoreau en Saumur staan de brocantekramen langs de oevers van de Loire. Heerlijk struinen langs het kabbelende water! Mijn favoriete markt is die van Chinon waar je onder imposante platanen langs de fraaie antiek en brocantekramen kunt slenteren.

TIP

Brocantemarkt Montsoreau (iedere 2de zondag van de maand) Chinon (iedere 3de zondag) Saumur (iedere 4de zondag).

groene druiven   brocante straatnaambord   deux chevaux 

CHABLIS & CLAFOUTIS

Naar de Bourgogne om een voorraad brocante bij elkaar te sprokkelen. We logeren in een dorpje in de Yonne. Oude vakwerkhuizen, stokrozen tegen de gevels en een fleurige Mairie met blauwe luiken. Onze chambre d’ hôtes is een charmant oud huis dat in de negentiende eeuw werd bewoond door een van de maîtresses van Napoleon III (het ondeugende neefje van Napoleon I ). De vriendelijke gastvrouw stippelt een fraaie route voor ons uit en verwend ons met een heerlijke kersen Clafoutis. Het is zonnig en warm, we plonsen in het zwembad, spelen Scrabble onder de veranda, rijden door de slingerende wijngaarden van de Chablis, en bezoeken het schilderachtige middeleeuwse dorpje Noyer sur Serein. Bij een handelaar in Avallon scharrelen we wat brocante bij elkaar, maar de buit op de zondagmarkt is vele malen beter. Onze bolderkar puilt uit en de steekwagen bezwijkt bijna onder de zware bistrostoelen. In de hete middagzon hobbelen we met onze vracht ( en zere voeten) over de heuvelachtige weg terug naar de auto.

TIP

www.brocabrac.fr

Franse doorkijk   Franse bed & breakfast   oud frans restaurant  

NORMANDIË

Op brocante jacht in Normandië en genieten van de prachtige omgeving. Slenteren door de pittoreske haven van Honfleur en een wandeling maken over het strand van Deauville. Logeren doe je in “Les hautes sources” ( in het dorpje Ménilles), een fantastische B&B met luxe gastenkamers in Flamant stijl, comfortabele boxspringbedden, een flatscreen in de Louis XIV kast en een voortreffelijke gastheer. Vanuit je kamer (en vanuit het ligbad) heb je een geweldig uitzicht over de tuin en het aangrenzende bos. Giverny ( de tuinen van Monet) ligt op 20 minuten rijden, de Côte Fleuri op een uur en een kwartier. Een echte aanrader deze B&B!

TIP

De vlooienmarkten in Parijs ( Puces de Vannes en Les Puces de Saint Ouen) liggen op een uurtje rijden van Ménilles.

    countryside   renault   img_8889 

EN PLEINE CAMPAGNE

Gearriveerd in een Frans dorp waar een grote Bric à Brac wordt gehouden. Het gonst van de bedrijvigheid, de roestige en gedeukte bestelbusjes van de handelaren rijden af en aan en het Comité des Fêtes zet met dranghekken en rode plastic linten de straten af. In het holst van de nacht worden de spullen uitgestald, en tegen vieren slaan de eerste handelaren met vouwfietsen en zaklampen hun slag tussen de kramen. Wij liggen rond dat tijdstip nog op één oor in onze comfortabele Chambre d ‘Hôtes, maar stappen om zeven uur met een slaperig hoofd in de auto. Het is nog donker en we verdwalen op een landweg. Als we willen keren schiet het achterwiel van onze auto pardoes in een greppel. We duwen, sjorren, geven gas, en de blauwe rookpluimen komen uit de uitlaat. Het is zondagochtend 7.15 uur en we staan in the middle of nowhere. Geen huizen, geen mobiel bereik. Gezucht, gemopper, de hele week uitgekeken naar deze bric à brac markt en nu ” en pleine campagne ” in de Bourgogne met onze auto half in de sloot!  Maar dan opeens komt er vanuit het niets een oude Citroën CX aangereden. We beginnen wild te zwaaien en onze redder in nood , een allervriendelijkste Fransman stapt uit. Met ons drietjes duwen we na een paar pogingen de auto weer uit de greppel. Duizend keer merci en daarna in sneltreinvaart naar de markt waar we goede inkopen doen en onze redder nog een paar keer tegen het lijf lopen.

 

beauvillage2   oud frans boek   levensboom  

BROCANTE SEIZOEN

Het brocanteseizoen is in alle hevigheid losgebarsten, de komende maanden ( april/mei) ben ik weer regelmatig in Frankrijk te vinden. De B&B ’s zijn geboekt en ik heb een splinternieuwe canvas bolderkar gekocht. Zeulen en sjouwen is de minst leuke bezigheid op een brocantemarkt: Hobbelige straatkeien, hoge stoepranden en de auto die  kilometers verderop geparkeerd staat. Zere voeten en pijnlijke armen, na een dag brocante ben ik helemaal gevloerd. Behalve een bolderkar ook een aantal luister cd’s aangeschaft zodat ik tijdens lange autoritten mijn Frans weer een beetje bij kan spijkeren. Gelukkig hoef je op een brocantemarkt geen ingewikkelde conversaties te voeren. Combien ca coûte, c’est mon dernier prix en een Hollandse glimlach zijn meer dan voldoende.

oude luiken   vezelay   reis

BOURGOGNE

De zomervakantie is voorbij, weer begonnen met werken. Lesgeven, vergaderen, bijscholingscursussen en ouderavonden. Nu alweer zin om mijn koffers te pakken. De zomer van 2013 was na alle heftige gebeurtenissen een periode waarin ik eindelijk even kon bijtanken. Met vriendin G. logeerde ik zeven lome zomerdagen in een oud jachthuis op een Bourgondisch landgoed ( Domaine de Savigny). Weids uitzicht over de heuvels, zonnebloemvelden, slaperige dorpjes en mooie brocantes. Uitslapen, relaxen en onthaasten. Zwoele avonden, vallende sterren aan de hemel. Maar ook tranen  en verdriet want de dood van mijn lief heeft een zware wissel getrokken.

 

ornamentje gietijzer  doorkijk franse stad  ornament

EN ROUTE
En route in Noord Frankrijk. Na vijf maanden rouw en verdriet wilde ik er even tussen uit, dus reden vriendin A. en ik met onze trolleys,  iphones, ipads en twee Wibra regenponcho’s richting Franse brocantemarkt. We vertrokken rond het middaguur, arriveerden in de vroege avond bij ons hotel en kropen op tijd onder de wol. Om half zeven weer uit de veren, douchen, ontbijten en snel naar de markt. De eerste vroege koopjesjagers keerden alweer huiswaarts met hun buit, maar gelukkig viel er nog voldoende te halen. Na twee uur sjouwen zaten onze trolleys en dozen tjokvol en moesten we naar de auto om alles in te laden. Nog een tweede en een derde ronde over de markt, opnieuw een paar volle trolleys en een oude hangoortafel die we met veel geploeter naar onze auto wisten te slepen. De grote kuifspiegels ( jammer, geen ruimte meer in onze auto) lieten we staan, en moe en bezweet reden we weer terug naar huis.

 

brocante tongeren   brocante kuifspiegel   img_0005_01 

BELGISCHE BROCANTE

Belgisch onderzoek heeft uitgewezen dat een derde van de consumenten wel eens een rommel of brocante markt bezoekt. Sinds 2008 zijn de bezoekersaantallen explosief gestegen (40%)! Gemiddeld geven we 60 á 70 euro op een brocantemarkt, mannen besteden meer dan vrouwen. Dat niet alleen de bezoekersaantallen zijn gestegen maar ook de prijzen, is een feit. Goed speuren en afdingen dus, of je geluk nog eens opnieuw beproeven op een later tijdstip.
Onlangs hebben we weer vier dagen bij onze Zuiderburen rondgestruind. We gingen naar Brussel, Tongeren en bezochten een paar markten in de regio. De antiekmarkt in Tongeren is niet de goedkoopste, maar wel een van de leukste. Je vindt er mooie brocante en het aanbod is zeer gevarieerd : Paspoppen, hutkoffers, spiegels, kroonluchters, meubels, zilver, kristal en servies. De marktkramen staan in het centrum en langs de middeleeuwse stadswal, er zijn veel antiekwinkels en even uitblazen kan op de gezellige terrasjes.

TIP

Antiekmarkt Tongeren. Iedere zondag van 6.00 tot 13.00 het gehele jaar door.

oude tuin fontein   lareverie   img_4494

LA REVERIE

Het afgelopen weekend vertrokken we richting België voor een driedaags verblijf in Bed and Breakfast “La Reverie”, een sfeervolle accommodatie op het Vlaamse platteland. Glooiende weilanden, grazende schapen, en een weids uitzicht. La Reverie ligt verscholen achter groene hagen, en zodra je uit de auto stapt daalt de rust op je neer. Knisperende grindpaden, een tuin vol hortensia’s, lavendel en rozen. De sympathieke gastheer en gastvrouw doen er alles aan om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Knapperende broodjes, zelfgemaakte confiture en versgeperste fruitsap bij het ontbijt. Smaakvol ingerichte kamers en een kraakheldere zwemvijver met comfortabele ligstoelen. Onthaasten in optima forma! Deze B&B is een aanrader en qua ligging  zeer geschikt voor een bezoek aan de antiek en brocantemarkten in Brussel, Luik en Tongeren.

TIP

De vlooienmarkten in Luik op vrijdag ( Boulevard de Constitution) en zaterdag ( Les Puces des Saint Gilles).

 

img_8991   autumn3   noyers  

GRÈS

Meegenomen uit Sancerre : Een partij prachtige grijze en zandkleurige grèspotten. Grèspotten worden gemaakt van Franse grèsklei  (steengoedklei), en gebakken onder zeer hoge temperaturen waardoor ze niet poreus zijn. Ze werden vroeger gebruikt voor het inmaken van  groente, fruit en vlees. Grèspotten hebben een mooie robuuste uitstraling en zijn zeer decoratief. Wij namen er een stuk of 30 mee naar huis in onze overvolle auto. Dit tot groot ongenoegen van onze pubers die 850 kilometer lang klem zaten tussen een partij rammelende potten.

 

doorkijk frans landschap   rembrandt schilderij   brocante tassen  

ROMMELMARKT & REMBRANDT

Een rommelmarkt in eigen land. Vanochtend al vroeg uit de veren om naar Friesland te gaan. Vanaf ons huis een mooi ritje van ongeveer twintig minuten langs bossen en velden. Tegen een uurtje of acht was het al flink druk, de Bakkeveense markt is een bekende markt. Soms zijn er leuke spullen te vinden, en soms ook niet. Vandaag een oud kookboek,  puddingvormen, en een album met pentekeningen van Rembrandt op handgeschept papier. Nep vrees ik , maar ga het toch even checken !

TIP

Rommelmarkt Bakkeveen iedere eerste zaterdag van de maand ( april t/m oktober)

jadis et naguere   jadis et naguere 4   jadis et naguere 3 

JADIS ET NAGUÈRE

Een sfeervolle B&B in een klein Belgisch dorpje. Vijf mooie gastenkamers ingericht met brocante. Nostalgische bedden, oude ladekasten, sleetse tafels, koffers en manden, prachtig linnengoed. Een romantische binnenplaats met rozentuin waar je heerlijk in het zonnetje kunt zitten, een grote gezellige keuken, warme broodjes uit de Aga Cooker, een zithoek in Franse stijl met open haard en een kleine bibliotheek met interieurboeken en woonmagazines. Eigenaresse Silvie heeft haar Bed and Breakfast met veel passie en gevoel voor styling ingericht. Wie bij haar logeert kan rekenen op een warm onthaal en een dikke knuffel bij vertrek. Een absolute must dit adres, en ook nog eens ideaal gelegen voor een bezoek aan de antiekmarkten in Brussel en Tongeren.

TIP

Antiekmarkt in Brussel ( Place du Jeu de Balles ) iedere ochtend en iedere zondag.

 
   brugge   IMG_7695   brugge1

BROCANTE BRUGGE

Een uitstapje naar Brugge gemaakt om het jaarlijkse Zandfeest te bezoeken, het grote antiek en brocante spektakel in het hartje van de stad.  Veel kramen, een gevarieerd aanbod en pittige prijzen. Genoten van het prachtige historische Brugge en van ons excellente logeeradres “De Loverlij” , een romantische hoeve met sfeervolle gastenkamers in romantische brocante stijl. De schitterende tuin telt maar liefst veertig verschillende tuinkamers. Rozen, buxus, beukenhagen, tuinvijvers, veranda’s en fruitbomen, je raakt er niet uitgekeken. Wij kregen een warm welkom van de gastvrouw, aten zelfgebakken appeltaart in de romantische rozentuin, dronken een wijntje bij het knapperende haardvuur en mochten onze plukmand met appels, peren, walnoten en andere lekkernijen uit de tuin vullen.

TIP

De Zandfeesten In Brugge worden gehouden in juli, augustus en september.

 oud luik   brocantevondsten   france street

VACANCE EN FRANCE
Twee heerlijke weken doorgebracht in Frankrijk. Genoten van het zonnige weer, pittoreske dorpjes, rivieren en kastelen. Via de Champagnestreek en de Bourgogne  naar de Loire gereden. Veel gezien en veel gedaan. Diverse brocantes bezocht en weer mooie spullen meegenomen.

TIP

Antiekmarkt in Chinon. Iedere derde zondag van de maand.  (Promenade des Docteurs Mattrais ). Een prachtige locatie onder de lommerrijke platanen aan de oevers van de Vienne. Struin langs de kramen en ga picknicken aan de rivier.

      img_0845_00   1   ChateauPierrefonds

BROCANTE COMPIÈGNE

Midden in de bossen van Compiègne ligt Chateau de Pierrefonds, een imposant kasteel. De BBC gebruikte dit chateau ( een ruïne uit de 12de eeuw en in 1900 herbouwd door Napoleon) als filmset voor de serie “Merlijn de Tovenaar”. Omdat we een paar brocante adressen in de buurt bezochten besloten we een kijkje te gaan nemen. Een droge dag met een aarzelend zonnetje, dus een prima moment voor een wandeling in de kasteeltuin. Op de terugweg ontdekten we per toeval een oude brocante loods, een donker en stoffig hol met een norse verkoper. We scoorden er een stapel oude geschiedenisboeken en een beauty van een kuifspiegel die we na een vlotte afding sessie voor de helft van de prijs mee mochten nemen.

TIP

 Antiek/brocante winkel Atelier 16 pal naast de ingang van Chateau de Pierrefonds.

 

d613d5f63ed417b255be6b57832fbf23 - kopie   30ce1f6fa9510f82997ec3d4d27e70ac   3a7655388b4f944fc98addcb6bb53a49 

TROUVAILLES

Brocante kopen in Frankrijk, het heeft iets spannends en avontuurlijks. Alleen al het reizen door het Franse landschap is een feest op zich. Glooiende heuvels, lavendelvelden, kastelen die opdoemen aan de horizon.Jaarlijks worden er in Frankrijk zo’n 60.000 rommelmarkten gehouden en rondstruinen langs de kraampjes is een geliefde bezigheid van veel Fransen en  toeristen. Menig brocante liefhebber slentert tijdens de vakantie over een vide grenier op zoek naar snuisterijen en bijzondere hebbedingen voor thuis. De Franse marktlocaties ( oude binnensteden, idyllische dorpspleinen) en het zonnige weer zorgen voor extra veel sfeer en wakkeren de kooplust ongemerkt aan. Dat de prijzen soms de pan uitrijzen is een feit,  dus goed speuren en afdingen is het devies.

img_5462   antique french books   fr1 

LA DOUCE FRANCE
Traag stromende rivieren, burchten en kastelen. Onze vakantie in de Franse Dordogne is warm en zonnig.  We zwemmen in de rivier, slenteren door oude dorpen, en bezoeken een paar brocantes. De lange autorit, de files en de bandenpech bij Parijs zijn snel vergeten en na een dag of vijf zijn we weer voldoende uitgerust om verder te gaan. Via de Corrèze en Auvergne naar het zuiden van Bourgondië, onze uitvalsbasis voor nog meer brocante en vakantieplezier. We vinden een mooie logeerplek in de heuvels en stippelen in een oude boomgaard met tsjirpende krekels de brocanteroute voor de volgende dag uit. Vive la France!

brocante sprei   img_0001   img_5199

VIDE GRENIER

Vide grenier, bric à brac , foire á tout. Frankrijk kent een lange traditie van rommelmarkten. Ieder dorp of gehucht organiseert minstens 1 keer peer jaar een rommelmarkt. Vide grenier betekent ” zolder legen ” en dat doen de Fransen veel en vaak. Van het vroege voorjaar tot het late najaar staan de kramen op het dorpsplein of lukraak ergens in het weiland. Potten, pannen, kleding, serviesgoed, bierglazen, champagnekurken, er wordt van alles verkocht. Héél veel rommel maar wie goed zoekt kan voor een paar euro altijd wel iets leuks op de kop tikken.

TIP

 Een overzicht van alle markten vind je op vide-greniers.org

 

img_4470   55183293   maisons-cote-ouest-trouvais 

BROCANTE PICARDIË

Een vierdaagse trip door Noord Frankrijk gemaakt en een kofferbak vol met inspiratie en brocante meegenomen. Rondgetoerd in de bosrijke regio Parijs, Beauvais, Senlis en gelogeerd in B&B  Le Trente Trois op het platteland van Picardië. Fraaie kamers, grote tuin, schitterende veranda en een rustieke binnenplaats. Eigenaresse Florence stuurde ons op pad met een interessante brocante adressenlijst: C ‘pour l ‘Eternité, La Demeure Cantilienne, Le Clos Eglantine, Brocante de la Bruyere en Corniche et Pampille.